Με την ευκαιρία των εκλογών, και αφού ευχαριστήσω προσωπικά τον Κωστάκη που δεν τις έβαλε στις 30/9 (όσοι γνωρίζουν, καταλαβαίνουν γιατί), παίρνω τη σκυτάλη από τον stormrider για να κάνω κι εγώ το (α)πολιτικό μου σχόλιο. Όντας αυτή τη φορά πραγματικά αναποφάσιστος (βασικά έχω και σοβαρότερα πράγματα να κάνω), είπα να το παίξω λίγο ανεξάρτητος και να τα δω τα πράγματα κάπως αντικειμενικά.
Ένα ερώτημα που με απασχολούσε από καιρό και δεν κατάφερα να βρω κάπου μια απάντηση είναι το μορφωτικό επίπεδο της βουλής ενγένει και κάθε κόμματος ξεχωριστά. Βέβαια, σε καμία περίπτωση κάτι τέτοιο δεν αντιπροσωπεύει την ποιότητα των ανθρώπων που αποτελούν το κάθε κόμμα (πολλές φορές μάλιστα το ένα είναι αντιστρόφως ανάλογο του άλλου), παρόλα αυτά είναι ενα μετρήσιμο μέγεθος που ίσως μπορεί να θεωρηθεί ανάλογο με την επιστημονική συγκρότηση και τη διαχειριστική ικανότητα του καθένα, ιδιαίτερα σε ένα κυβερνητικό πόστο. Αλλά και πάλι μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις.
Για να μπορέσω να δώσω μια απάντηση στο ερώτημα μου, λίγες γραμμές κώδικα (αθάνατo Delphi) ήταν αρκετές για το ripping όλων των βιογραφικών που υπάρχουν στο site της βουλής (ευτυχώς αυτό είναι ακόμα ανοιχτό) και την αυτόματη καταχώρηση των απαραίτητων πληροφοριών σε ένα φύλλο Excel. Τα παρακάτω διαγράμματα τα αφήνω άνευ σχολιασμού. Άλλωστε τη δική μου απάντηση την πήρα.
Πρέπει να σημειώσω ότι τα παραπάνω διαγράμματα προέκυψαν από το ό,τι δήλωσαν οι ίδιοι οι απερχόμενοι βουλευτές στα βιογραφικά τους. Είναι γνωστό ότι "στην Ελλάδα ό,τι δηλώσεις είσαι", οπότε ενδέχεται να μην είναι απόλυτα ακριβή, ωστόσο δίνουν τη γενική εικόνα, ιδιαίτερα για τα δύο μεγάλα κόμματα λόγω του πλήθους του δείγματος. Επίσης, σε μερικές καταχωρήσεις τα πράγματα δεν ήταν απόλυτα σαφή (συνήθως αυτοί που δηλώσαν τα περισσότερα κατατάχθηκαν σε χαμηλότερη κατηγορία από κάποιους άλλους που έγραψαν μερικές μόνο λέξεις). Για όλους τους παραπάνω λόγους, το φύλλο Excel είναι διαθέσιμο εδώ, και ας με συγχωρήσουν αυτοί που ίσως τους αδίκησα λόγω έλλειψης πληροφοριών.
Ο αθάνατος geek!
ReplyDeleteΠάντως πραγματικά πολύ χρήσιμα τα charts. Δίνουν μία πάρα πολύ καλή εικόνα του επιπέδου των κυβερνώντων μας.
Μαργαρίτη τέλειωσαν οι διακοπές ή τις έκοψες για να παρακολουθήσεις τον προεκλογικό αγώνα;
ReplyDeleteΚαλή δουλειά. Αλλά δεν βλέπω κάποιο τρανταχτό συμπέρασμα. Θα θέλατε μήπως μεγαλύτερο ποσοστό με μεταπτυχιακά; Νομίζω ότι υπάρχει μικρή συσχέτιση μεταξύ του επιπέδου των σπουδών και της ποιότητας ενός βουλευτή.
Καλοί μου φίλοι, σας ανακοινώνω ότι θα ειμαι υποψήφιος με το ΛΑ.Ο.Σ στη Β` ΑΘΗΝΑΣ. Άντε βάλτε ενα χεράκι μπας και χαλάσουμε τα σχέδια της οικογενειοκρατίας.
ReplyDeleteΑΡΓΥΡΗΣ ΣΙΔΕΡΗΣ
Έχετε υπόψη σας ότι απο το 1825 !!!
ReplyDeleteυπάρχουν τα ΙΔΙΑ ονόματα στην Ελληνική Βουλή; Ξέρετε ότι απο τους 300 οι 222 είναι γόνοι παλαιών πολιτικών οικογενειών; ας κάνουν εκλογές μεταξύ τους τότε, να βγάζουν ΟΠΟΙΟΝ θέλουν αυτοί. ΕΚΤΟΣ , ΑΝ Ε Μ Ε Ι Σ !! αποφασίσουμε να τους στείλουμε σπίτι τους. Μια απόφαση είναι και είναι στο ΧΕΡΙ ΜΑΣ. ΑΝΤΕ ΛΟΙΠΟΝ.
Αργύρης Σιδέρης
Υποψήφιος Βουλευτής
ΛΑ.Ο.Σ στη Β` ΑΘΗΝΑΣ
Αγαπητέ κ.Σιδέρη, νομίζω ότι δεν είστε ενημερωμένος ότι τα blogs δεν προσφέρονται για δωρεάν κομματική διαφήμιση. Καλύτερο θα είναι να δημιουργήσετε ένα προσωπικό site από το οποίο μπορείτε να παρουσιάσετε τον εαυτό σας στο εκλογικό σώμα.
ReplyDeleteΑπό τη στιγμή που το σχόλιό σας δεν είναι προσβλητικό/υβριστικό δεν πρόκειται να το διαγράψω, αλλά απλά να σας αφήσω στη κρίση των υπολοίπων αναγνωστών.