Παρακαλώ μην συγχέετε το διπλανό σχήμα με καραγκιοζιλίκια τύπου Χαρδαβέλλα. Σύμφωνα με σοβαρές πηγές συμβολίζει τα τέσσερα βασικά στοιχεία + το πνεύμα, αλλά βέβαια εδώ αφορά τα βασικά στοιχεία για ένα καλαίσθητο κείμενο. Εννοώ το layout, γιατί το περιεχόμενο είναι μια άλλη ιστορία ! Επίσης αναφέρομαι σε τεχνικό κείμενο, οπότε φιλόλογοι κλπ get a life.
Επίσης δηλώνω από την αρχή τον αμέριστο σεβασμό μου στους Linuxαδες, πριν αρχίσουν τα περί LaTex κλπ κλπ. Στο σινάφι μου δεν ξέρουν τι είναι το Linux και δεν έχω καμιά όρεξη να κάνω την αρχή. Επίσης είμαι αλλεργικός στο λάτεξ και προτιμώ το WYSI(λέμε τώρα)WΥG.
Έτσι λοιπόν, μετά από αρκετό καιρό ενασχόλησης, κατέληξα σε ορισμένα συμπεράσματα όσον αφορά την παραπάνω πλατφόρμα εργασίας. Γνωρίζω ότι πρόκειται για ένα ακόμα ανούσιο post για πολλούς, αλλά ελπίζω κάποιος που να τραβάει το ίδιο ζόρι (βλέπε διπλωματικές, PhD κλπ) να το βρει ενδιαφέρον...
1) Word. Γενικά πολύ καλό πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου, το οποίο βέβαια σου βγάζει την πίστη (όποια πίστη τέλος πάντων έχεις) σε θέματα αυτόματης αρίθμησης, περιεχομένων κλπ. Όμως ευτυχώς η δυστυχώς αυτό έχουμε, αυτό εμπιστευόμαστε. Επίσης για το τελικό ν στα ελληνικά κείμενα διαβάστε εδώ.
2) Excel. Πολύ καλό spreadsheet, με πολλές δυνατότητες, ιδιαίτερα αν βάλεις και λίγη VBA από πίσω. Όμως, ΤΡΑΓΙΚΟ όσον αφορά τα διαγράμματα. Αλλά τι να κάνεις, τόσο καιρό στη Μicrosoft χαμπάρι δεν έχουνε πάρει.
Tip : Υπάρχει μόνο ένας σωστός τρόπος για να βάλετε διάγραμμα του Excel μέσα στο Word : copy και paste special as Picture (Enhanced Metafile). Άψογη vector ποιότητα, και φυσικά resizable.
3) Visio. Η ευχάριστη έκπληξη. Άψογο για διαγράμματα ροής κώδικα (flow charts) και περιγραφές λειτουργιών προγραμμάτων (ξεχάστε το drawing μέσα στο Word).
Tip : O μόνος τρόπος πάλι είναι το paste special as Picture (Enhanced Metafile).
4) AutoCAD. Γνωστό στους μηχανικούς απανταχού για τις σχεδιαστικές του δυνατότητες. Αν πρέπει να φτιάξετε σχήματα με συγκεκριμένες διαστάσεις, κλίμακα κλπ είναι η καλύτερη λύση.
Tip : Για να περάσετε τα σχήματα του ΑutoCAD στο Word, θα χρειαστείτε απαραίτητα το BetterWMF, το οποίο μπορεί μεταξύ άλλων να αντιστοιχίσει τα κατάλληλα πάχη γραμμών στα χρώματα του σχεδίου.
5) CorelDRAW. Μοναδικό και αξεπέραστο για conceptual figures. Όταν οι διαστάσεις ενός σχήματος και οι αριθμητικές τιμές δεν έχουν σημασία και αυτό που μετράει είναι η γενική ιδέα και οι αντίστοιχοι συμβολισμοί, το AutoCAD δεν μετράει μπροστά του. Θέλει βέβαια λίγη εξάσκηση, αλλά το αποτέλεσμα είναι η μέρα με τη νύχτα.
Tip : Για να περάσει η εικόνα στο Word, ο καλύτερος τρόπος (thanks to ksymeon) είναι το Export as WMF (Windows Metafile) με Export text as curves. Μπορεί βέβαια μέσα στο κείμενό σας να μη δείχνει καθαρό (λόγω έλλειψης antialising) αλλά στο χαρτί (ή στο PDF) θα τυπωθεί άψογο και πεντακάθαρο.
Κλείνοντας, δεν μπορώ να μην αναφερθώ στα screen captures, τα οποία είναι πολλές φορές απαραίτητα. Εδώ κυριαρχεί το SnagIt (συνιστάται save as TIF ή PNG), η μετέπειτα (προαιρετική) επεξεργασία τους στο Photoshop και στο τέλος είτε η απευθείας εισαγωγή στο Word είτε στο CorelDRAW, αν αποτελούν κομμάτι ενός conceptual figure (το οποίο και πάλι, παρόλο που περιέχει και bitmap πρέπει να γίνει export to WMF). Τέλος, αν ο εκτυπωτής σας σας βγάζει γκρι σκιές στα λευκά backgrounds μιας εικόνας, διαβάστε εδώ.
Tip : Αν σας αρέσει να 'σηκώνετε' σχήματα από PDFs, φροντίστε να τα zoomάρετε όσο περισσότερο γίνεται πριν τα κάνετε capture. Δυστυχώς η οθόνη έχει λίγα dpi. Βέβαια, δοκιμάστε πρώτα το Advanced -> Export all images μέσα από τον Αcrobat, μπορεί και να δουλέψει...
Καλά ξεμπερδέματα ! :)
Ενα ακόμα καλό ποστ κατά τη γνώμη μου. Τουλάχιστον είναι χρήσιμο για ανθρώπους όπως εγώ που γράφουν τεχνικά κείμενα (διατριβή). Αυτοκριτική αγαπητέ vpapanik για την χρησιμότητα των ποστ τους ας κάνουν αυτοί που σε κάθε ποστ κοτσάρουν κι ένα οπίσθιο, κατά προτίμηση, γυναικείο μήπως διαβάσει κανένας τα ψυχολογικά προβλήματα που είχαν ως πιτσιρικάδες και τα οποία τα λούζεται όποιος τους διαβάζει.
ReplyDeleteΣτο θέμα μας, συμφωνώ στις βασικές παρατηρήσεις. Απόλυτα δε στις απόψεις περί Word και Excel. Καμία παραπάνω πληροφορία ή τρόπο, πως γίνεται να προσθέτεις σχήματα από το Excel χωρίς να αλλοιώνεται το μέγεθός τους συνολικά, είτε των επιμέρους στοιχείων τους υπάρχει; Είναι εντελώς σπαστικό και σκέτο χάσιμο χρόνου αυτή η διαδικασία.
Αυτά τα ολίγα. Και για όσους τα έχουν πάρει με τα world, excel και τα λοιπά προγράμματα της τρισκατάρατης Microsoft, ας θυμηθούν τι είδους κείμενα και δυνατότητες επεξεργασίας είχαμε πριν από αυτά. Ευχαριστώ πολύ!
akas