(n stands for NOT)
Δεν φτάνει το εγκεφαλικό κάψιμο που τρως για να γράψεις ένα PhD, έχεις να αντιμετωπίσεις και κάθε είδους βλακεία τύπου software/hardware που βγαίνει εκεί που δεν το περιμένεις. Το τελευταίο παράδειγμα έχει ως εξής :
Πολλές φορές χρειάζεται να βάλεις εικόνες στο κείμενό σου, οι οποίες προέρχονται είτε από screen captures (π.χ. με το SnagIt), είτε από άλλα προγράμματα όπως Excel, AutoCAD, CorelDraw κλπ. Έτσι και στη περίπτωσή μου, το κείμενο είναι γεμάτο από τέτοιες εικόνες, όμορφα κι ωραία. Πήγα λοιπόν προχθές να τυπώσω μερικές σελίδες και διαπιστώνω ότι μερικές εικόνες, αν και είχανε λευκό background, βγήκαν στον εκτυπωτή με μια αχνή γκρίζα ομίχλη στη θέση του !
Μετά από λίγο ψάξιμο, ανακαλύπτω ότι τόσο στα αντίστοιχα image files (προερχόμενα συγκεκριμένα από screen captures και exports του CorelDRAW σε ΤIFF format), όσο και στο κείμενο του Word που τα περιέχει, το λευκό background ΔΕΝ ήταν και τόσο λευκό !
Συγκεκριμένα, με έναν έλεγχο με τη βοήθεια ενός color picker (π.χ. αυτόν) διαπίστωσα ότι το background των συγκεκριμένων εικόνων είχε χρώμα RGB(254,254,254) αντί του απόλυτου λευκού RGB(255,255,255). Επομένως, ο εκτυπωτής το διαχειρίζεται ως ΜΗ λευκό, άρα πολύ ελαφρό γκρι, και το τυπώνει σαν τα μούτρα του. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει αν μετατρέψω το κείμενο πρώτα σε PDF και μετά το τυπώσω.
Λύσεις :
1) Στο SnagIt επιλέγετε Filters -> Color Substitution και ορίζετε την αυτόματη αλλαγή από (254,254,254) σε (255,255,255).
2) Στο Word κάνετε διπλό κλικ στην εικόνα και επιλέγετε contrast (ή brightness) 51% ! Τόσο απλό ήταν !
Πώς και δε χρησιμοποιείς LaTeX;
ReplyDeleteΕνδιαφέρον πάντως..
Είμαι αλλεργικός στο λάτεξ :) Βασικά δεν με βολεύει καθόλου και άλλωστε ταιριάζει περισσότερο σε μαθηματικούς και φυσικούς, παρά σε μηχανικούς. Παρόλα αυτά, το πρόβλημα που αναφέρω δεν έχει να κάνει με τον επεξεργαστή κειμένου αλλά με τους κωλοεκτυπωτές.
ReplyDeleteΝαι ναι..
ReplyDeleteΆλλωστε, για αυτό δε σε παρότρυνα να το χρησιμοποιήσεις ως λύση :)